Ana María Valderrama, professora convidada

Ana-Maria-Valderrama

Després del seu debut com a solista amb el director Zubin Mehta en el concert de celebració del 70 aniversari de Sa Majestat la Reina (en la inauguració de l’Auditori Sony de l’Escola Superior de Música Reina Sofia), Ana María Valderrama s’ha consagrat com una de les violinistes espanyoles més aclamades del moment i un clar valor emergent del panorama musical europeu.

Guanyadora del 1er Premi i el Premi Especial del Públic en el XI Concurs Internacional de Violí Pablo Sarasate 2011, Ana María s’ha convertit en la primera violinista espanyola de la història en aconseguir aquest prestigiós guardó. A més, Ana María Valderrama ha estat guanyadora d’altres importants certàmens entre els quals s’inclouen el Concurs Internacional de Violí de Lisboa (Portugal), el Concurs Internacional de Violí de Novosibirsk (Rússia), el Certamen Nacional d’Interpretació Intercentres Melòman (Madrid), Primer Palau (Barcelona), etc.

Ana María desenvolupa una intensa carrera concertística que l’ha portada a actuar a països com Anglaterra, Alemanya, França, Itàlia, Portugal, Rússia, Mèxic, Colòmbia, Jordània, Tunísia o els EUA.

S’ha presentat com a solista amb l’Orquestra Simfònica de RTVE, Orquestra Simfònica de Balears, Orquestra Simfònica de Euskadi, Simfònica de Bilbao, Simfònica de València, Simfònica de Castilla i Lleó, Simfònica de Navarra, Orquestra d’Extremadura, Orquestra de la Comunitat de Madrid, Orquestra de Còrdova, Simfònica del Principat d’Astúries, St. Petersbourg’s Academic Symphony Orchestra, Orquestra de Novosibirsk, Simfònica de Yucatán, Nottingham Symphony Orchestra, Niederbayerischen Philharmonie, Orquestra Music Festival de Lisboa, Orquestra Freixenet y Orquestra de Cambra Sony de la Escola Superior de Música Reina Sofia, Orquestra Simfònica del Vallès, Orquestra Filharmònica de Medellín, Orquestra Regional de Cannes; sota la batuta de directors com Philippe Bender, Dereck Williams, Ros Marbá, Juan Felipe Molano, Leduque-Barome, Xavier Puig, Salvador Brotons, Alejandro Posada, Peter Csaba, Yuki Kakiuchi, Jordi Bernàcer, Ilych Rivas, Max Valdés, Michel Tabachnik, Michal Nesterowicz, Yarom Traub, David Lockington o Zubin Mehta.

Dedicada també a la música de cambra, Ana María va estudiar amb E. Feltz i R. Schmidt i ha tocat en festivals com Open Chamber Music (Prusia Cove), Festival Internacional de Santander, Festival Internacional de Segòvia, Yellow Barn (EUA), Festival de Música Espanyola de Cadis, Festival Internacional de Música de Úbeda o Tardes de España (Sant Petersburg) entre altres, actuant a les sales més importants d’Espanya, com ara l’Auditori Nacional de Madrid, l’Auditori de Saragossa, el Palau de Festivals de Cantàbria, l’Auditori de Barcelona i el Palau de la Música Catalana.

Ana María Valderrama va estudiar inicialment amb la professora Anna Baget al Conservatori de Ferraz de la Comunitat de Madrid. Posteriorment es va formar amb els professors Zakhar Bron i Yuri Volguin a l’Escola Superior de Música Reina Sofia, on va rebre de mans de Sa Majestat la Reina la distinció d’Alumna més excel·lent de la Càtedra de Violí en els anys 2005 i 2007. En 2009 es va graduar amb la màxima qualificació a l’Escola Superior de Música de Catalunya i el 2012 va completar els seus estudis de Màster en la Hochschulle für Musik ​​Hanns Eisler de Berlín sota la direcció de la violinista Antje Weithaas. En 2014 va aconseguir els màxims honors en el Màster Instrumentalsolist de l’UDK de Berlín amb Nora Chastain.

També ha rebut consells d’A. Chumachenco, M. Fuks, M. Zweig, F. Andrievsky, W. Levin, R. Gothoni, R. Barshai, I. Ozim, M. Pressler, S. Isserlis i L. Kavakos.

Ana María Valderrama ha gravat un CD en directe des de la Sala Simfònica de l’Auditori Nacional de Música de Madrid interpretant la “Sinfonia Espanyola” d’E. Lalo amb l’Orquestra Freixenet de la E.S.M.R.S. i Max Valdés, i molts dels seus concerts han estat retransmesos per Televisió Espanyola i Ràdio Nacional d’Espanya.

En la seva etapa de formació ha estat becada per la Fundació Albéniz, la Comunitat de Madrid, Caja España, Juventudes Musicales, Caja de Burgos, AIE, Mutua Madrileña, Fundació Humboldt i La Caixa (DAAD).

Des de 2013 Ana María és a més professora de violí al Reial Conservatori Superior de Música de Madrid.

Mari-Tampere-Bezrodny Bruno-Vidal Lucia-Sanchis Ana-Maria-Valderrama Miguel-Falomir Maria-Casares Yolanda-Bueso Alvaro-Gomez Francisco-Escoda Oriol-Saña Albert-Zorrilla